Omgaan met een puber

Omgaan met een puber

Kinderen zijn een bron van leven in huis. Ze zorgen voor energie en geven je kracht. Je zorgt voor hen, deelt, leert en ervaart met hen, en bewandelt samen met hen het pad van het leven. Je bouwt een unieke band met hen op. Met respect, oprechtheid en liefde als fundamenten.
Maar voor je het weet is je kind een puber. En dan komt die mooie band vaak onder druk te staan. Want omgaan met een puber is een hele uitdaging. De reden? Je kind gaat door lichamelijke, emotionele en verstandelijke veranderingen, ontwikkelt zijn eigen identiteit, en zijn vrouwelijke of mannelijke energie komt meer tot uiting.

 

Met vallen en opstaan

Experimenteren hoort bij deze fase van het leven. Maar daarvoor heeft je kind ruimte nodig. Omgaan met je puber betekent dus ook afstand nemen en loslaten, en je kind de kans geven om te vallen en weer op te staan. En dat is niet evident, zeker niet als je kind weerstand biedt.

 

De beste intenties

Als ouder wil je het beste voor je kind. Daarom probeer je het – op basis van je eigen ervaringen – te behoeden voor foute keuzes, teleurstellingen of emotionele pijn. Je overlaadt je puber met goede en ongevraagde raad. Maar … je kind wil op die leeftijd zijn eigen keuzes maken en zichzelf opnieuw uitvinden. Je puber ervaart je advies daardoor als bemoeizuchtig en irritant.
 
 

Opstandig gedrag voor een ‘cool’ imago

Een puber is vaak op zoek naar zichzelf en vraagt zich af wat hij op deze wereld doet. Verstoringen in de kindertijd kunnen er dan toe leiden dat een kind een identiteit aanneemt die verschilt van zijn authenticiteit. Het gevolg? De puber ontwikkelt afschermmechanismen en kampt met een innerlijk conflict dat zich uit in opstandig gedrag of isolement.

Als ouder of opvoerder keur je dat gedrag af met als resultaat dat je kind zich onbegrepen voelt. De innerlijke strijd kan dan zo hevig woeden in je puber, dat je kind zich verliest in een subcultuur of extremen zoals alcohol en drugs. Binnen de subcultuur neemt je kind een imago aan dat de anderen als cool beschouwen. Helaas betekent cool hier letterlijk ‘koud vanbinnen en onecht’.

 

Het zit vanbinnen

Het is de taak van ouders en opvoeders om op een andere manier met pubers om te gaan en de bubbel van het imago te doorprikken. Leer je puber dat hun superheld in zichzelf ligt, in hun schaduwkant, en niet in dat gecreëerde imago. Help je kind om in die schaduwkant de schakelaar te vinden, licht te creëren en zijn eigen zwaktes en sterktes te leren kennen en aanvaarden. Bloesemremedies kunnen daarbij een meerwaarde bieden.

Zoek je een bloesemremedie die je puber licht in de duisternis schenkt, en jou zo helpt om gemakkelijker met je zoekende puber om te gaan? Neem gerust contact op voor meer informatie.