Stuifmeelpollen

De verzameling van een bij:

Bijenstuifmeelpollen is een verzameling van meeldraadpoeder en werden door de eeuwen heen unaniem door de meeste volkeren beschouwd als een heilzame stof, een geschenk van de natuur. In allerlei oude geschriften alsmede door de archeologie gevonden manuscripten wordt stuifmeel en honing geprezen als bron voor energie, vitaliteit en gezondheid.  Door de Vikingen werd stuifmeel meegenomen op hun maandenlange zeetochten als krachtvoer.

Bijen zijn de allerbelangrijkste schakels in onze natuur en vormen een onmisbare sleutel in het bestuiven van de bloemen waarvan de vruchten door mens en dier genuttigd worden.  Stuifmeel is een uiterst fijn poeder dat van het mannelijke deel van een bloem komt. De bij veegt met haar poten de stuifmeelkorrels naar de achterpoten, waar het terecht komt in het stuifmeelkorfje. Het stuifmeel wordt tevens ook bevochtigd met nectar waardoor het zich tot bolletjes vormt die ze vervolgens in hun stuifmeelkorfjes aan de achterpoten naar de bijenkast brengen.

 

Het stuifmeelpollen biotoop

Uit respect voor het natuurlijke evenwicht nemen de imkers slechts een deel van de oogst door middel van een mazig net, wat enkele uren per dag voor de ingang van de korf geplaatst wordt. Met een doorgang iets groter dan de bij om zo de pollen op te vangen. Alsnog kan de bij wat stuifmeel in de korf meenemen wat een noodzakelijke voedselbron is voor de kolonie. Voor een kilo stuifmeelpollen dient een bijtje +/- 75000 keer zijn korfjes vol te laden met stuifmeelpoeder. Stuifmeel bevat alle levensbevorderende eiwitbouwstenen. Het is een essentiele bron van krachtvoer voor de bijen, wie bewondert niet de ijver en het uithoudingsvermogen van de bijen?  Het is een wetenschappelijke ontdekking dat de voorverteerde suikers in stuifmeel zich sneller omzetten in glycogeen. Bijna direct na het innemen treedt een snelle, natuurlijke opname van koolhydraten op en wordt er voeding naar de spiercellen en weefsels gezonden. Dat resulteert in een krachtig en energiek gevoel. Op voorwaarde dat u in goede conditie verkeert!

 

Een foute manier

Bij het slingeren van honing wordt de honing wel eens vervangen door geraffineerd suikerwater wat moet dienen als voeding voor de bij. Hierdoor onttrekken we de  vitamine en mineralen die de bij nodig heeft voor een goede conditie en evenwichtig gedrag. Bij gebruik van suikerwater is reeds bewezen dat het sterfte cijfer van de bijen hoger ligt.

 

Macro-elementen:

 • eiwitten 7 – 35 %,
 • koolhydraten 15 – 35 %,
 • vetten 2 – 15 %,
 • water 5 – 40 %
 

Micro-elementen:

 • mineralen: kalium, magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zwavel, mangaan, silicium, koper
 • vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C, in mindere mate vitamine A, D, E, K ….
 • aminozuren
 • antibiotische stoffen
 • enzymen en hormonen
 

De verhoudingen zijn moeilijk te bepalen omwille van het feit dat de bij nooit twee keer dezelfde stuifmeelpol kan creëren. Het is afhankelijk van het gedrag van de bij en welke bloemen hij op dat moment gaat bezoeken. Ieder bloem produceert zijn eigen stuifmeel, en zal dan ook vaak van kleur kunnen verschillen.  Algemeen blijkt dat stuifmeel ook rijk is aan vitamine B12.  Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie.

 

Antistoffen via stuifmeelpollen: hooikoorts

Het stuifmeel uit de bloemen wordt door de wind verspreid. Door het tijdig innemen van stuifmeelpollen wordt langzaam een weerstand opgebouwd waardoor de ontvankelijkheid voor allergieën afneemt. Door toevoeging van nectar en speeksel door de bijen aan het stuifmeel krijgen de pollen een geneeskrachtige werking en neutraliseert en verminderd allergisch element. Het is belangrijk om stuifmeelpollen te gebruiken van de omgeving waarin je woont, daarnaast is het ook essentieel om een goede darmconditie in stand te houden. Om een goede opname te verzekeren van het stuifmeel.

Stuifmeelpollen stimuleren de spijsvertering

Stuifmeel heeft een heilzame werking op microben, bacteriën en gisten in het maagdarmkanaal, met ander woorden de darmflora. De pollen verhelpen de hardnekkigste verstoppingen, hebben een genezende werking op diarree, darm- ontstekingen en andere onaangename infecties die door een verkeerde ontwikkeling van de darmflora of gevaarlijke ziektekiemen in de darmen veroorzaakt worden. Ook spelen pollen in de darmen, dankzij de natuurlijke antibiotica, de rol van regulator. Ze verstoren of onderdrukken de voor de mens schadelijke microben en helpen de goede de overhand te krijgen.

 

Kwaliteit en oogst, bepaald hoe waardenvol stuifmeelpollen zijn. 

De kwaliteit van de stuifmeelpollen wordt bepaald door verschillende factoren.

 • De omgeving waarin de bijenkast zich bevind
 • De bloemen die worden bezocht door de bijen

Als voorbeeld wordt er in de Franse Provence meer stuifmeelpollen en honing gemaakt met de lavendelbloem en zal het stuifmeel van de lavendelbloem hier duidelijk in overmaat aanwezig zijn. Worden er bijvoorbeeld stuifmeelpollen in fruitstreken verzameld waar veel pesticides worden gebruikt gaat dit een enorme invloed hebben op de pollen. Maar ook op het gedrag en de kwaliteit van de bijen. Dr. Michel Asperges en professor Roland Valcke alarmeert dat er door onderzoek in Noord- en West Limburg hoge waarden aan lood en cadium is vastgesteld in het stuifmeel. Tot 30 keer meer dan de wettelijke norm.

 • Het is van belang dat de pollen bij het oogsten zeer snel worden gevriesdroogd of vacuüm getrokken om de actieve bestandsdelen te bewaren. Bij contact name met lucht, zal de kwaliteit verloren gaan. Men kan stuifmeelpollen niet langer bewaren dan ongeveer één jaar.