Walnoten zijn gezond!

Walnoten zijn gezond

Walnoten lijken op hersenen:

Walnoten worden wel eens de koning onder de noten genoemd! Hun mooie uiterlijk heeft veel weg van het menselijk brein, een kleine hint van de natuur misschien? Dat de walnoot gezond is voor de hersenen door vooral zijn rijkdom aan inhoudsstoffen. Naast een bron van eiwitten is de walnoot onder de noten een koploper met het hoogste percentage omega 3 – en omega 6 vetzuren, linolzuur,  en verschillende sporenelementen die belangrijk zijn voor lichaam en geest. De aanwezige vitamine E beschermd de bloedvaten in de hersenen en is tevens een sterke antioxidant, vitamine B is goed voor het zenuwstelsel en zorgt voor een beter reactievermogen en verbeterde motoriek, die beiden aangestuurd worden door de hersenen.

 

Wat zit er in een walnoot?

Naast omega-3-vetten en vezels bevatten walnoten: magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink.

 

De walnoot een bron van melatonine:

Maar daarbuiten blijkt de walnoot een goede bron te zijn van melatonine, een element dat het lichaam helpt reguleren met het slaappatroon. Effectief werd dit door een studie in Manchester vastgesteld, met het toedienen van walnotendieet aan ratten, de noten bevatte een concentratie van 1 tot 3,5 nanogram per gram walnoot melatonine. Een bloedonderzoek wees uit dat er een stijging werd vastgesteld van melatonine en antioxidanten in het bloedplasma. Hieruit kunnen we concluderen dat dit slaaphormoon: melatonine positief kan beïnvloeden worden door het eten van walnoten.

Behoudens melatonine bevatten walnoten ook diverse antioxidanten ( ontgiftende werking) en gezonde meervoudig onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren die nodig zijn voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en een goede hersenfunctie.

 

Melatonineproductie positief beïnvloeden door enkele tips:

  • Zorg voor voldoende licht overdag, en vermijd s’avonds laat een overvloed van kunstlicht (blauwlicht): TV kijken, computerschermen, Ipad, ….
    De hoeveelheid melatonine die je aanmaakt is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid licht dat op je netvlies komt.
  • Eet ’s avonds voeding met tryptofaan: kwarkkaas, avocado’s, yoghurt, tofu, bananen, noten, zaden, granen, eieren, dadels, wild, kip, kalkoen, zeewier.
  • Vermijd hoofdmaaltijden na 19u: zodat er voldoende energie naar je nachtrust gaat i.p.v. naar je vertering.
  • Vermijd ook cafeïne (in koffie, thee, cola, …), want dit verlaagt eveneens de productie van melatonine
  • Nicotine heeft een opwekkend effect. Vele rokers hebben daardoor een langere inslaapduur  nodig.
  • Thee: lavendel, valeriaan, …
Bronvermelding:
Melatonin in walnuts: influence on levels of melatonin and total antioxidant capacity of blood.Reiter RJ1, Manchester LC, Tan DX.