De waterkers is een kruidachtige plant uit de familie van de kruisbloemen. Ze groeien in de meeste gevallen op (zeer) vochtige plaatsen en zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Er bestaan ongeveer 80 soorten die op alle werelddelen voorkomen. Daarnaast is het vrij gekend in Australië als wildgroenten. Waterkers wordt gezien als een geneeskrachtig plant met een rijkdom van vitamine C en bijzonder aantal vitale stoffen. In België wordt de waterkers wordt vooral gekweekt in de Zwalmstreek en is daar een culinaire specialiteit. Het water en de omgeving, waarin deze groente groeit bepaald de kwaliteit.De goed natrium-kalium verhouding mogen we zeker niet vergeten. Dankzij zijn waterrijke samenstelling heeft het een groot voordeel dat de inhoud stoffen goed zijn opgelost.
Waterkers is rijk aan:
- Calcium
- Fosfor
- Magnesium
- Ijzer
- Vitamine A
- Vitamine C
- Vitamine K
- Salicylzuur

Waterkers heeft een aantal genezende eigenschappen zoals urineafdrijvend, bloedzuiverend, beschermt en ontgift de lever, is rustgevend en uitstekend bij reumatische klachten en bevorderd de spijsvertering.
Waterkers heeft een anti-carcinogene werking. Een moeilijk woord voor het vermogen om de vorming van kankercellen tegen te gaan. Is ook inmiddels wetenschappelijk onderzocht, en bewezen, dat de waterkers in staat is om tumoren aanzienlijk te remmen in hun verdere groei. Wanneer de waterkersblaadjes gesneden, geplet of gekauwd worden, breken de cellen in het blad, waardoor het enzyme myrosinase vrijkomt. Binnen de seconden zet myrosinase het gluconastrurtiine om tot een zogeheten isothiocynaat, in het bijzonder phenylethylisothiocyanaat (PEITC). Er bestaat geen enkele plant in de natuur, die rijker is aan PEITC dan waterkers. Wat is dan het speciale aan PEITC? De verbinding is gekenmerkt door een uiterst krachtige anti-kankeractiviteit ter hoogte van de lever.
De Norwich studie, uitgevoerd in de laboratoria van het Instituut voor voedsel onderzoek, duurde drie jaar om te voltooien. Waterkers is een van de rijkste bronnen van een glucosinolaat genaamd glucophenylethyl isothiocyanaten (PEITC), waarvan bekend is dat anti-kankerverwekkende eigenschappen hebben. Maar onderzoekers in Norwich vonden dat het bevat ook een ander glucosinolaat – methylsulphinylalkyl isothiocyanaten – meer meestal gevonden in broccoli en spruiten, en dat samen vormden ze een krachtig wapen tegen kanker.

Recept: Waterkers soep
Benodigdheden:
- 200 milliliter Crème Fraîche
- Olijfolie
- 2 bosjes waterkers
- 2 courgettes, gesneden in kleine blokjes
- Nootmuskaat
- 2 gesnipperde sjalotjes
- Zeezout en peper
Bereiding
- Maak de waterkers goed schoon, verwijder de steeltjes die een beetje stug zijn.
- Spreid de waterkers uit op een doek, en dep het helemaal droog.
- Pak een pan en doe er een scheutje olijfolie in.
- Voeg, na het verhitten van de olijfolie, de waterkers, de courgette en de sjalotjes bij.
- Bak dit op een laag vuur gedurende ongeveer 10 minuten.
- Doe hier een halve liter water bij en breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Laat het geheel nog ongeveer 20 minuten heel zachtjes doorkoken. Af en toe even roeren en de deksel op de pan houden.
- Daarna doe je het geheel in de blender, en maak alles heel erg fijn.
- Voeg daarna de Crème Fraîche bij de soep, en warm de soep weer op, af en toe even roeren.
- Daarna gewoon lekker smullen!
Bronvermelding: europese academie
Pubmed: studie waterkers (Norwich studie)